CeeBee

vrijdag 25 januari 2008

Speciaal voor B.

Op zoek naar "iets leuks over carnaval" stuitte ik op onderstaand artikel. En het gaat over carnaval ja. Het is niet anders.

Bron: Ad.nl

Acht tips om als ‘Hollender’ succesvol te integreren in de chauvinistische Limburgse hoofdstad. Het straatcarnaval in Maastricht trekt jaarlijks honderden toeristen van boven de rivieren. Maastrichtenaren, chauvinisten pur sang, kijken meewarig naar deze immer uitdijende groep ‘Hollenders’. Ze spreken de taal niet, ze kennen de liedjes niet en ze kunnen zich niet verkleden, wat doen ze hier eigenlijk? Een achttal tips om succesvol te integreren.

1. Neem de tijd

Vertrek op tijd van huis. Of u nu uit Holwerd, Haaksbergen of Herwijnen komt: zorg dat u rond een uur of één op het Vrijthof staat. Dan kunt u op uw gemak de optocht bekijken en de sfeer langzaam in u opnemen. De uitbundig versierde cafés zijn nog praktisch leeg dus neem er een kijkje zo lang het nog kan. Bestel een bier of twee om een beetje los te komen en een dansje te wagen op muziek van lokale helden Ziesjoem en Beppie Kraft.

2. Verkleed u

Accepteer het feit dat u waarschijnlijk flink ‘underdressed’ bent. In Limburg is carnaval eigenlijk al op de 11de van de 11de begonnen. Maastrichtenaren hebben dus al minstens twee maanden aan hun ‘pekske’ gewerkt. Die voorsprong haalt u niet meer in.

Maar niet getreurd, u kunt nog altijd terugvallen op carnavalswinkel t Panhoes op de Markt. Daar treft u alles wat u nodig heeft. Stuur het sterkste familielid naar binnen, het is er altijd stampvol.

3. Wees fit

Word bij voorkeur twee weken vóór carnaval ziek. Dan is het afweergestel op zijn best als het er op aankomt: tijdens de Vastelaovend. Het bier vloeit rijkelijk, het weer is slecht, het avondeten is vet: carnaval is hoe dan ook een aanslag op uw fysieke gestel.

Wees dus fit en probeer van het ontbijt een feestmaal te maken. Fruit, eieren met spek, een stevig maal voor vertrek doet wonderen. Vitaminepillen zijn ook geen slecht idee.

4. Schmink u

Dit is een insiderstip, dus neem hem ter harte. Toeristen zijn, verkleed of onverkleed, feilloos te herkennen aan hun ‘bloetekoontegeziech’, ofwel blotebillengezicht. Beschildert u uw gezicht, dan heeft u een grote slag geslagen op weg naar volledige integratie. Dan doen die kleren er eigenlijk al niet meer toe.

De smoes ‘ik wil geen vette troep op mijn gezicht’ is niet meer geldig. Moderne schmink is op waterbasis, dus gemakkelijk afwasbaar.

5. Doe veel kleren aan

Aangezien de cafés ’s avonds doorgaans voller zijn dan uw bierglazen en het condens van de ramen druipt, zult u gedwongen zijn meerdere uren in de buitenlucht door te brengen. Dat is niet erg - voor het straatcarnaval komt u immers naar Maastricht - maar bereid u met dikke kleren voor op gure weersomstandigheden.

Dat u op weg naar een toilet (om vage redenen altijd achter in het café) vervolgens zweet als een otter, neemt niemand u kwalijk.

6. Omarm locale muziek

Hoewel ieder jaar talloze artiesten van Nederlandse bodem claimen de carnavalskraker van het jaar te hebben geschreven, gaat u ze in Maastricht niet horen. U zult het in de cafés moeten doen met Maastrichtse muziek.

Maar niet getreurd: de helft van de melodieën zijn u bekend. Maastrichtse artiesten zijn niet wars van gemakzucht en bewerken elke hit tot een carnavalsplaat. Tear it up van Bob Marley wordt Beer is op, dat soort dingen.

7. Piek niet te vroeg

Dat u een aantal biertjes nodig heeft om los te komen, is normaal. Maar drink voor uw eigen bestwil niet te snel. De gemiddelde carnavalsvierder is zo’n twaalf uur per dag op pad dus een beetje planning kan geen kwaad.

De middag is om in de juiste stemming te komen, ’s avonds wordt er gedanst en gefeest. De ideale carnavalsstemming is niet stomdronken, maar licht aangeschoten, in een ontspannen roes. Bovendien moet er morgen weer worden gefeest.

8. Leer uitdrukkingen

Leer een paar woorden dialect en een wereld gaat voor u open. Maastrichtenaren zijn namelijk niet alleen apetrots op hun stad, maar ook op hun taal. En als het ijs eenmaal is gebroken, kunt u misschien zelfs op de versiertoer. Maar verwacht daar niet te veel van.

De kans dat een lokale schoonheid aan het eind van de avond mee naar uw hotel gaat, is erg klein. Denk maar gewoon: zoenen is ook leuk.

MEEZINGEN
Bekendste carnavalsliedje

Mestreech is neet breid
Es veer zoe beijein zien is ut miestal raak
Daan weurd noe en daan de kachel oangemaak
Veer zegke wel ins hommel, meine daor niks vaan
Drinke us e gleeske en veer zinge daan
Mestreech is neet breid mer mestreech dat is laank
Mestreech is de stad vaan de gezelle van de zaank
Niks is te lestig en niks is te zwoer
Want vreundsjap dat is noe zjus de krach vaan us koer
Veer zien heij gezellig es vrun onderein
Us te ammezere vinde veer zoe fein
Vergete is de zorg die soms op us drok
Daorum kaome veer eedere maondag trok

DIALECT
Woordenboek

Een bier alstublieft: èhn pèls estebleef.
Ik kom niet uit Limburg: Iech bin unne Hollender.
Hebt u misschien wat schmink bij zich?: Höb geer mesjien get schmink bei uuch?
Maastrichts is een mooie taal: Mestreejchs is un sjoen taol.
Wat heb je mooie ogen: Mieljaar wat höbs diech een sjoen ohge!
Wil je zoenen?: Wèlste met miech lepsje?